Çalışma Saatlerimiz:  Pazartesi- Cumartesi  09:00‑19:00   Pazar: Kapalı
Telefon:0 (850) 888 8984

Hotspot İnternet Loglama

Hotspot Nedir? Hotspot Ne İşe Yarar?

 

Hotspot, belirli bir lokasyon içerisinde kablosuz erişim protokolleri yardımıyla sunulan internet bağlantısıdır. 

 

Hotspot

 

Ancak “Sıcak nokta” muhtemelen birçok kişiye yabancı gelecektir. Hotspot kelimesini Türkçeye çevirmeden birebir kullanımı daha yaygındır. Genel olarak “açık Wi-Fi noktası” şeklinde de kullanılabilir. Hotspot terimi ilk defa 1993 yılında NetWorld+Intercop konferansında Brett Stewart tarafından kullanılmıştır. Bazı tahminlere göre bugün itibari ile dünya çapında yaklaşık 200 milyon Hotspot noktası olduğu söylenmektedir.

Her gün milyonlarca insan, internet ihtiyaçları için halka açık Wi-Fi Hotspot noktalarına bağlanıyor. Kimi zaman bir kafeden, kimi zaman bir havaalanında...  Nerede olursak olalım internet olmazsa olmazlarımız arasına girmiş ve iletişim dünyamızın vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir. Dijital yaşam tarzımız sayesinde, sürekli olarak bağlı kalmayı ve genelde halka açık Wi-Fi Hotspot erişim noktaları ile de bu ihtiyaçlarımızı karşılamayı düşünürüz.

Hotspot bağlantıları, kablosuz bir modem, router veya Berqnet gibi UTM cihazları yardımıyla sunulur. Sunulan bu internet bağlantısı radyo frekansları yardımıyla iletilerek diğer cihazlar arasında sürdürebilir ve geniş menzillere yayılabilir. Hotspot’un sunduğu bağlantı sinyalinin gücü diğer cihazlar için çekim kalitesini etkileyebilir. Daha yüksek kaliteyle bir Hotspot noktasına bağlanan cihazlar internetten daha yüksek hızlarla faydalanmaktadır.

Terminoloji

Bazı kullanımlarda "hotspot" ve "Mobil Hotspot" terimlerini birbirinin yerine yanlış bir şekilde kullanılmaktadır. Hotspot ile mobil Hotspot arasında farklılıklar vardır.

Hotspot: İnternete bağlantımızın bir kablosuz yönlendirici aracılığı ile (WLAN) genellikle Wi-Fi kullanarak sağladığımız fiziksel bir bağlantı türüdür. Wi-Fi etkin noktaları, Açık Wi-Fi noktası veya Wi-Fi bağlantısı şeklinde isimlerle anılabilir. Basit olarak Hotspot, akıllı telefon, tablet, dizüstü gibi mobil cihazlarımızı İnternete kablosuz olarak bağladığımız fiziki olarak sınırlı bölgelere yayın yapan ağlardır.

Hotspot ağları, kafelerde, otellerde, havaalanlarında, mağazalarda veya benzeri birçok yerde herkese açık olarak kullanıma sunulabilir. Birçok Hotspot noktası açık ve ücretsiz olarak bağlanacak şekilde sunulurken, bazı yerlerde ön ödemeli veya ücretli olarak da sunulabilmektedir.

Mobil Hotspot: Tamamen taşınabilir Hotspot ağlarıdır. Normal bir Hotspot ağı fiziki olarak bir lokasyona bağlı bulunurken, mobil Hotspot ağları hareketlidir ve fiziki bir bağlantısı yoktur. Mobil Hotspot'lara en basit örnek, akıllı telefonlarınızdan oluşturduğunuz “internet paylaşımı” ağlarıdır. Bu ağlar taşınabilirdir ve “tetheding” olarak adlandırılır.

Hotspot teknolojileri öğrenmek için WLAN, Wi-Fi etkin ve erişim noktalarını da bilmemiz gerekir.

Kablosuz Erişim Noktası: Wi-Fi uyumlu bir cihazın kablolu bir ağa bağlanmasını sağlayan network aygıtlarıdır. WAP şeklinde isimlendirilen (Wireless Access Point) fiziksel olarak bir yönlendiriciye bağlanabilir veya bir yönlendiricinin kendisine entegre (Wi-Fi destekli modemler) edilebilir.

Wi-Fi: Akıllı telefonunuzun, tabletinizin veya bilgisayarınızın kablosuz bağlantı üzerinden internete erişmesini sağlayan teknolojinin adıdır.  Bu teknoloji iletişim için radyo sinyalleri kullanmaktadır. Radyo sinyallerini etkileyen manyetik alanlar veya radyo sinyallerini kesintiye uğratan fiziksel durumlar Wi-Fi teknolojisini de etkilemektedir.

SSID: Bir Wi-Fi ağına bağlanmak için SSID adını bilmeniz gereklidir. Yayın yapan her Wi-Fi ağının bir ismi vardır. Bazı durumlarda güvenlik nedeni ile Wi-Fi isimleri gizlenebilir. Ancak, bağlantı kurabilmek için bu isimleri (SSID) bilmemiz gereklidir. Örnek; “Barış’ın Wi-Fi”, “Havaalanı Wi-Fi” “Kablosuz agim”, “Ev internetim”…

Hotspot Kullanım Alanları

Kamuya açık Hotspot ağları genellikle havaalanlarında, kitapçılarda, kahve dükkanlarında, mağazalarda, akaryakıt istasyonlarında, otellerde, hastanelerde, kütüphanelerde, telefonlarda, restoranlarda, kamplarda, süpermarketlerde, tren istasyonlarında ve benzeri yerlerde müşterilerin veya halkın mobil cihazlardan internete erişmeleri için sunulmaktadır. Aynı zamanda şirketler çalışanlarının mobil cihazlarından bağlantı sağlamaları için şirket içi Hotspot ağları da kullanmaktadır. Bu ağlar yalnızca izinli erişimi olan kurum çalışanlarının kullanımına açıktır.

Müşteriler bu ağlara bağlanmak için taşınabilir cihazlarının (telefon, tablet, dizüstü bilgisayar) Wi-Fi kartları üzerinden bağlantı sağlarlar. Analistlere göre dünya çapında 200 milyondan fazla halka açık Hotspot ağı bulunmaktadır. En fazla Hotspot noktası Avrupa’da bulunurken, Kuzey Amerika ve Asya’da şeklinde sıralanmaktadır.

Hotspot Türleri

Hotspot ağları ücretli ve ücretsiz olarak ikiye ayrılırlar. Genel olarak ücretsiz kullandığımız Hotspot ağları bazı lokasyonlarda ücretli olarak da kullanıma sunulmaktadır.

Ücretsiz Hotspot Ağları: Açık ve ortak bir ağ şeklinde konumlandırılırken bağlantı için hiçbir ücret ödemezsiniz. Hotspot menzili içerisindeki herkes bu ağlara bağlanarak internet erişimi sağlayabilir. Ülkemizde 5651 sayılı log tutma kanunu sebebi ile ücretsiz olarak sunulan Hotspot ağlarında erişim sağlayan kullanıcıların tespiti ve kaydının tutulması için özel bir arayüz üzerinden kimlik bilgilerini vererek bağlantı kurmaları zorunlu tutulmaktadır. Diğer bir yandan kapalı kablosuz kamu ağları da bu gruba girmektedir. Bu ağlar genel olarak şirketlerin iç kullanımına özel olarak yayın yapmaktadır. Erişimi kontrol etmek için bir Hotspot yönetim sistemi aracılığı veya benzeri bir yönetim sistemi ile bağlantı sağlanabilir. İzin verilen kullanıcılar ağa bağlantı sağladıktan sonra internete erişebilir. İzin verilenler dışındaki bağlantıların erişimleri kapatılır veya ağa bağlanmaları yasaklanabilir.

Ücretli Hotspot Ağları: Ticari Hotspot noktaları olarak tanımlanabilir. Bu ağlara bağlantı sağlandığı zaman, kullanıcılar bir giriş ekranına yönlendirilerek şifre veya ön ödeme şeklinde bir arayüz üzerinden erişimlerine izin verilir. Kullandıkça öde, kupon sistemi, PayPal, iPass veya kredi kartı ödemesi gibi farklı ödeme tipleri bu arayüz üzerinden seçilebilir. Çoğu otel konaklama hizmeti alan kullanıcılarına ücretsiz olarak erişim sağlarken, bazı oteller veya havaalanları gibi yerlerde ticari Hotspot kullanılmaktadır.

Hotspot Kullanımı

Ofislerde, kafelerde, havaalanlarında veya AVM gibi halka açık alanlarda akıllı telefonunuz veya taşınabilir cihazlarınız üzerinden Hotspot ağlarına Wi-Fi bağlantısı aracılığı ile bağlanabilir ve kolaylıkla İnternet kullanabilirsiniz.

Kablosuz bir Hotspot ağına bağlanmak kolay ve basit bir işlemdir. Cihazınızın kablosuz ağını açarak çevrede yayın yapan SSID’leri görebilir ve açık Hotspot ağlarına tek bir dokunuşla bağlanabilirsiniz.

Genel olarak küçük bir kayıt ekranı karşınıza gelerek kimliğinizi doğrulamanız sağlanır. Ardından da SMS veya benzeri bir doğrulama yöntemi ile internete bağlanmanız sağlanır.

Hotspot Güvenliği

İnternete Hotspot ağlarından bağlı olmanın risklerinden biri, çalışmalarımıza ve kişisel yaşamlarımıza ayak uydurabilmemize yardımcı olan teknolojilerin korsanlara ve kimlik hırsızlarına karşı savunmasız kalmasıdır. Genel bir Wi-Fi etkin noktasını ararken, akıllı telefonunuzu veya dizüstü bilgisayarınızı yalnızca saygın sağlayıcılara (örneğin, otelin veya kafenin kablosuz ağına) bağladığınızdan emin olmanızı tavsiye ederiz.

Berqnet veya benzeri bir ürün ile konumlandırılmış bir Hotspot ağında çok daha güvende olacağınızın altını çizmek isteriz. Bu ağlar genel olarak saldırılara karşı yalıtılmış veyahut tedbirleri alınmış güvenli ağlardır. Ancak her ne kadar güvenlik önlemleri alınmış olsa dahi, bir saldırganın sizinle aynı ağda bulunduğu sürece büyük bir risk altında olduğunuzu unutmamalısınız. 

Özellikle bilgisayar ağında bir dosya paylaşım programı kullanıyorsanız, bilgisayar korsanlarının güvenli olmayan bir Wi-Fi bağlantısı üzerinden kötü amaçlı yazılımlar (bilgisayarınıza zarar verebilecek veya devre dışı bırakabilecek yazılımlar) dağıtması da mümkündür. Bu tarz herkese açık ağlarda Man-in-the-middle ismi verilen araya girme saldırıları sıkça karşılaşılan ve tehlikeli saldırı türlerinden biridir. Genel olarak siber güvenlik uzmanları bu tarz ağlar üzerinden yapılan kredi kartı, alışveriş, şifre parola gerektiren işlemler gibi önemli işlevlerde VPN kullanılmasını tavsiye etmektedir.  

  • Online bankacılık veya e-ticaret gibi riskli uygulamaların kullanılması zaruri olduğu bir durumda işlemin VPN ile gerçekleştirilmesi büyük önem taşımaktadır.
  • Çalışanların şirket kaynaklarına ve uygulamalarına erişmesi gerektiği durumlarda da VPN kullanımı tavsiye edilmektedir.
  • Bağlanılan sitelerin SSL protokolünü kullandığına dikkat edilmelidir.
  • Cihazın ulaşılır durumdaki Wi-Fi Hotspotlara otomatik olarak bağlanmasını engellemek alınabilecek bir başka önlemdir.

Norton tarafından Haziran 2016’da yayınlanan Wi-Fi Risk raporuna göre Public Wi-Fi ağlarında kullanıcıların %22’sinin bankacılık uygulamalarını kullandığını, %56’sının sosyal medya hesaplarını ziyaret ettiğini, %38’inin fotoğraf veya video paylaştığını ve %58’inin ise email hesaplarına eriştiği belirlenmiştir. Uzmanlar, ücretsiz Wi-Fi ağlarında bu tür hassas bilgileri barındıran uygulamaların kullanılmaması gerektiğini altını çizerek vurgulamaktadır.

5651 Sayılı Kanun Nedir?

5651 sayılı kanun, İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi Ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkındaki Kanundur. Bu kanun uyarınca Oteller, Restaurantlar, Alışveriş Merkezleri, Kafeler, Internet Kafeler, Üniversiteler, KOBİ'ler, fabrikalar gibi interneti kablolu ya da kablosuz kullanıma sunan tüm işletmeler yani internet toplu kullanım sağlayıcılar,

1. Kendi iç ağlarında dağıtılan IP adres bilgilerini, kullanıma başlama ve bitiş tarih ve saatini ve bu IP adreslerini kullanan bilgisayarların MAC adresini gösteren bilgileri elektronik ortamda sistemlerine kaydetmekle yükümlüdür

2. Bu bilgilerin doğruluğunu, bütünlüğünü ve oluşan verilerin dosya bütünlük değerlerini zaman damgası (hash) ile birlikte günlük olarak bir yıl süre ile saklamak ve gizliliğini temin etmekle yükümlüdür. Zaman damgası, elektronik ortamda log, doküman ve sözleşme gibi elektronik verilerin, belirli bir zamandan önce var olduğunu kanıtlamak için kullanılır. Mesela bir log dosyasının, kayıt altına alındıgı tarihte orjinal haliyle var oldugunu, sonradan değiştirilmediğini ispatlamak amacıyla zaman damgasından yararlanılabilir.

5651 sayılı yasanın çıkış amacı nedir?

Yasanın çıkarılmasının iki amacı bulunmaktadır. Birincisi; İnternet'in önemli aktörlerinden olan içerik sağlayıcı, yer sağlayıcı, erişim sağlayıcı ve toplu kullanım sağlayıcıların yükümlülük ve sorumluluklarını belirlemektir. Diğer amaç ise; İnternet ortamında işlenen belirli suçlarla içerik, yer ve erişim sağlayıcıları üzerinden mücadeleye ilişkin esas ve usulleri düzenlemektir.

Berqnet Firewall 5651 ve Hotspot Özelliği

Bu sebeple Hotspot hizmeti veren tüm kurum ve kuruluşlar, İnternet üzerinden işlenen suçlar kapsamında 5651 kanununa tabi olarak kayıt tutmak zorundadır.

5651 özelliği Berqnet Firewall ürünlerinin tümünde yer alan bir özelliktir. Bu özelliği Berqnet Firewall ürünlerinde "Ayarlar" bölümünde Servis ayarların başlığı altında 5651 Kayıt Aktarımı olarak bulabilirsiniz.

Berqnet'i kullanarak misafir ve müşterilerinize kontrollü ve güvenli internet hizmeti sunabilirsiniz. Bu çözüm sayesinde sağladığınız internet hizmetinden yararlanmak isteyenler kendi telefon numaralarıyla veya sizin sağlayacağınız bir kullanıcı adı/şifre ile internete bağlanabilirler. Bu erişim sırasında 5651 kanununa uygun yetkilendirme yapabilirsiniz.

1- Manuel Yetkilendirme

Manuel Yetkilendirme seçeneği Hotspot kullanıcılarının elle yani manuel olarak tanımlayarak internet girişinin sağlanması özelliğidir.

2- SMS ile Yetkilendirme

SMS ile Yetkilendirme seçeneği ise kullanıcıların internet erişimi için öncelikle cep telefonuna gelen SMS şifreleri ile internet erişim hizmetini alma modelidir. Bu özellik için öncelikle Berqnet UTM desteklemiş olduğu SMS Sağlayıcılarından SMS API’si satın alınması gerekmektedir.

3- Otel Yönetim Yazılımlarıyla Entegrasyon

Berqnet'in entegrasyon sağladığı otel otel yazılımları arasında Sentez, Elektra, ErbaSoft, Basit Otel, Opera ve EuroPROTEL gibi alanında öncü birçok otel yönetim sistemi yer almaktadır. Ek olarak Genel Veri Tabanı Entegrasyonu Özelliği ile veri tabanı bağlantısı kurulabilen tüm otel yazılımları ile de kolayca entegrasyon sağlanabilmektedir. Bu sayede kullanıcılar ister oda numaraları, ister pasaport numaraları ister TC Kimlik Numaraları ile giriş yaparak Hotspot'a bağlanabilmektedirler.

3- Apsiyon Site Yönetim Programıya Entegrasyon

Berqnet, site yönetim yazılımlarıyla da hızlıca entegrasyon sağlayabilmektedir. Bunlar başında Apsiyon gelmektedir. Ek olarak Genel Veri Tabanı Entegrasyonu Özelliği ile veri tabanı bağlantısı kurulabilen tüm site yönetim yazılımları ile de kolayca entegrasyon sağlanabilmektedir.

Hotspot İnternet Loglama

Türkiye’de yürürlüğe giren yeni kanunlar sonucunda İnternet loglama hizmetleri birçok kurum ve firma için zorunlu hale gelmiştir. Uzvi Bilgisayar olarak işletmenizin her türlü Hotspot internet loglama işlemlerini gerçekleştirmek için yanınızdayız.

Yürürlüğe giren 5651 sayılı kanun kamuya açık alanda hizmet sağlayan kablosuz ağlar için çeşitli zorunluluklar getirmiştir. Restoranlar, kafeler ve diğer tüm kurum ve işletmeler kablosuz ağ protokollerini bu kanuna göre düzenlemek zorundadır. Bu kanun kapsamına kamuya açık ağlardan yapılan her türlü internet erişimi bilgilerini kayıt altına alma gerekliliği vardır. Bu kayıt sistemini sağlamak için Hotspot internet loglama hizmetleri devreye girmektedir.

Siz de işletmenizin veya kurumunuzun herkese açık hizmet sunduğu kablosuz ağını kanunla uyumlu hale getirmek istiyorsanız hemen bizimle iletişime geçin. Uzvi Bilgisayar bünyesinde çalışan deneyimli ekibimiz 5651 sayılı kanun hakkında gereken tüm bilgilere sahiptir. İşletmenizde en iyi internet loglama hizmetlerini sağlamak adına her zaman sizin yanınızda olacağız.

Bu hizmet Hotspot uygulamasının işletmenizde bulunan kablosuz ağa entegre edilmesiyle gerçekleştirilmektedir. Sunduğumuz hizmetlerle bu işlemin sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesini sağlıyoruz. Herhangi bir vakit kaybı yaşamadan siz de işletmenizi yasal zorunluluklarla uyumlu hale getirebilirsiniz. Bu şekilde müşterileriniz kablosuz ağlarınızdan yararlanırken hiçbir sorun yaşamadan işlemlerini gerçekleştirebilecektir.

Şirketimiz müşteri memnuniyetinin öneminin farkındadır. Bu nedenle sizin müşterilerinize en iyi kablosuz ağ deneyimini yasal sınırlar dahilinde yaşatmak için Hotspot internet loglama hizmetlerini sunuyoruz. Kablosuz ağınıza bu sistemi kurduktan sonra isteğinize bağlı olarak farklı hizmetler de sunabiliriz.

Kullanıcılar için farklı politikalar belirleyerek müşterilerinize daha iyi bir kablosuz ağ hizmeti sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda kullanıcı karşılama ekranını işletmeniz için özelleştirebilirsiniz. Bu şekilde müşterileriniz kablosuz ağlara bağlanırken de özel bir hizmet alabilirler.

Hotspot internet loglama hizmetleri işletmenizi bir adım yukarıya taşımak için her şeyi barındırmaktadır. Profesyonel bir hizmet almak için siz de Uzvi Bilgisayar ile vakit kaybetmeden iletişime geçin. Şirketinizin kablosuz ağ alt yapısını inceledikten sonra sizin için en doğru kurulumu gerçekleştiriyoruz.

Bodrum’da açılan şubemizle Uzvi Bilgisayar en iyi Hotspot internet loglama hizmetlerini sunmak için her zaman yanınızda.

Uzvi hotspot paketleri incelemek için tıklayınız.


Hotspot İnternet Loglama hakkında detaylı bilgi için lütfen iletişime geçin.

10

Diğer Servisler

Öne Çıkan Ürünler